Puhu täydellisesti tai ole hiljaa

Pitääkö vierasta kieltä osata täydellisesti, että sitä voi tai saa käyttää?

Meillä suomalaisilla tuntuu olevan sellainen ajatusmalli, että pitää.

Minä puolestani väitän, että täydellisyydentavoittelu johtaa siihen, että suomalainen jää tuppisuuksi. Ainakin tämä suomalainen.

Itseäni on vaikka kuinka pitkään vaivannut ujous puhua englantia ja ranskaa, jotka ovat vahvimmat vieraat kieleni. Tämä siis siitä huolimatta, että olen opiskellut molempia yliopistotasolla ja joskus näen unetkin eri kielillä. Tuntuu siltä, etten koskaan ole kylliksi hyvä. Onhan se nyt siis ihan kauheen noloo, jos ei vielä yli viidentoista opiskeluvuoden jälkeen käy natiivista. (Kääntäjän huomautus: en ole ollut yliopistossa viittätoista vuotta, vaan tuossa on mukana peruskoulua ja lukio.)

Kääntäjän tärkein työkalu on totta kai kielitaito. Työkieliä ja äidinkieltä pitää osata mahdollisimman hyvin. Mutta jos ei puhuta kääntämisestä vaan ihan elämästä yleensä: pitääkö kielen käyttäminen aina olla täydellistä? Vai riittäisiköhän se, että tulee ymmärretyksi?

Kuten varmasti jokainen ulkomailla palloillut lukija tai muuten vaan vieraita kieliä puhumaan päässyt ihminen tietää, tositilanteessa on ihan sama, taipuuko verbi prikulleen oikein, kunhan viesti menee perille. Ystävällisiä hymyjä ja onnistumiskokemuksia syntyy, vaikka kieli kompuroisi.

Tässäpä on allekirjoittaneelle oivallinen uudenvuodenlupauksen paikka: lupaan potkia perfektionismia etäämmälle ja muistaa, että lopulta kieli on vain väline, ei itsetarkoitus. Tärkeintä on ymmärtää ja tulla ymmärretyksi. Ihmisiähän tässä ollaan.

Mainokset

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s