Evakkoaalto kuormittaa

Evakkoaalto kuormittaa Etelä-Sudania.

Näin on otsikoitu tämän päivän Helsingin Sanomien ulkomaanosion pääuutinen.

Otsikon ansiosta meinasi mennä aamukaakao väärään kurkkuun.

On tökeröä puhua ihmisistä samalla tavalla kuin luonnonkatastrofeista tai ympäristörasitteista. Tällainen otsikointi on etäännyttää lukijan aiheesta. Ei puhuta ihmisistä vaan persoonattomasta aallosta. Eikä puhuta yksilöistä vaan kasvottomasta massasta, josta on helppo olla välittämättä.

Otsikoinnissa tilannetta havainnoidaan niin viileästi, että lukijan on helppo kohauttaa olkiaan: Jossain taas jokin aaltoilee, entä mitähän kulttuurisivuilla lukee tänään?

Hesarilla on mielestäni Suomen lehdistä paras ulkomaanuutisointi. Erityisesti sen tähden tällanen otsikointilipsahdus harmittaa ja ärsyttää.

Itse jutussa sentään viitattiin ”evakkoaallon” mukana Etelä-Sudaniin saapuneihin ihmisiin yksilöinä, joilla on nimet ja kasvot. Jukka Huuskon kirjoittaman jutun mukaan Sudanin pohjoisosasta ”on saapunut parissa kuukaudessa yli 150 000 evakkoa”, jotka ovat pakenivat pohjoiseen sisällissodan aikana.

On ymmärrettävää, että Etelä-Sudanilla on vaikeuksia ottaa maan pohjoisosasta saapuneet evakot vastaan esimerkiksi ruoan puutteen ja kehittämättömän infrastruktuurin tähden. Mutta eivät ihmiset sentään mikään hyökyaalto ole!

Koko jutun voi lukea myös Hesarin verkkolehdestä.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggaajaa tykkää tästä: