Kotimaani ompi suomi

Päästin viime viikolla espanjan alkeiskurssilla suustani, että ”vivo en español”, asun espanjassa, espanjan kielessä. Yritin sanoa, että ”vivo en España”, asun Espanjassa.

Eikö joku ranskalainen runoilija tai kirjailija ole ilmoittanut isänmaansa olevan ranskan kieli? En muista tarkkaa lainausta millään kielellä, joten pikainen googletus ei tuottanut tuloksia. Jospa joku teistä lukijoista muistaisi? (Tämä on ovelasti verhottu kehotus jättää kommentti. Kommentin voi jättää myös, vaikke lainausta tunnistaisikaan.)

Eräs ystäväni oli pari vuotta sitten vaihdossa Japanissa, missä opiskeli paikallista kieltä ja kulttuuria. Vaihtariporukka puolestaan käytti keskenään nykypäivän lingua francaa. Sain sähköpostia. ”Olen ja ajattelen englanniksi”, ystävä kertoi. ”Äiti soitti. Vastasin suomeksi. Tuntui siltä, että korvat poksahti yhtäkkiä auki, vaikka en edes huomannut niiden olleen lukossa.”

Olen huomannut saman ilmiön itsekin. Oleskelu ulkomailla kääntää aivot vieraalle kielelle. Unet tulevat ranskaksi ja englanniksi. Pidänhän minä kielistä, totta kai, mutta skypepuhelu Suomeen on aina tuntunut pitkän sukelluksen päättymiseltä. Pulpahdan pintaan jostain syvältä, vedän äkkiä keuhkoihini uutta ilmaa. Vesi valuu pois korvista ja silmistä. Yhtäkkiä puhumiseen ei tarvitse keskittyä, sanat tulevat helposti ja miettimättä. Vaikeitakin asioita voi sanoa joutumatta miettimään tai joutumatta pelkäämään, että sanat loppuvat kesken. Ja mikä parasta, saman asian voi sanoa monella eri tavalla. Kielenkäyttöön voi valita tyylin ja ujuttaa sanoihin palasen omaa persoonaa.

Olen tällä hetkellä Suomessa, koska viimeiset opinnot pitää tehdä loppuun. Olen myös suomessa. Kyllä kotimaa on se maa, jossa ei tarvitse pinnistellä edes pahimmassa hälinässä, jotta ymmärtää keskustelukumppanin puheen. Kotimaani ompi suomi.

(Muokattu 7.4.11. Korjasin kirotusvihreen.)

One Reply to “Kotimaani ompi suomi”

  1. Olipa ihana lukea tämä. Tuli niin suomalainen olo ja ilo omasta kielestä. En kyllä ikinä vois seurustella vieraalla kielellä.. Luin tätä uudemmatkin jutut. Kivoja ajatuksia ja nopeita haukata (:

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggaajaa tykkää tästä: