Loistojuttu!

Kusti polkee, posti kulkee, ja tänään postin mukana kulki myös uusin Kääntäjä (1/2012) eli Suomen kääntäjien ja tulkkien liiton jäsenlehti.

Riemuitsin jo taannoin täällä blogissa, kun korkein oikeus ratkaisi ns. Loisto-oikeudenkäynnin suomentajan hyväksi. Tänään tulleessa Kääntäjässä suomentaja Paula Herranen kertoo omin sanoin käsittelyn monista vaiheista ja omista tunnelmistaan. Vaiheita riitti, sillä juttua puitiin kuuden vuoden ajan. Juttu on lehden sivuilla 4–7, ja tässä tekstissä esitetyt tiedot ovat siitä peräisin.

Herranen haastoi Taskukirja Loisto Oy:n ja WSOY:n oikeuteen tekijänoikeuksien loukkaamisesta. WSOY nimittäin julkaisi Herrasen suomentaman teoksen Loisto-pokkareiden kustannusohjelman kautta vastoin alkuperäistä kustannussopimusta – ja tietenkin ilman käännöspalkkiota. Herranen ei valitettavasti ole ainoa, jolle näin on käynyt.

Käräjäoikeuden ja hovioikeuden kautta aina korkeimpaan oikeuteen asti päätynyt juttu ratkaistiin lopulta Herrasen hyväksi. Kustantajat joutuivat maksamaan Herraselle korvauksia. Vaikka niiden lopullinen summa olikin vain kahdeksasosa alkuperäisestä suomennospalkkiosta, korkeimman oikeuden päätös on mielestäni erinomainen.

Perinteisten kirjojen rinnalle on vauhdilla ilmaantumassa muita julkaisumuotoja, esimerkiksi Suomeenkin rantautuneet sähkökirjat. Ja kuka tietää, mitä vielä keksitään? Missä tahansa muodossa julkaistavien suomennosten täytyy olla tekijänoikeuksien piirissä. Sähköinenkin kirja on jonkun kääntämä, ja se joku ansaitsee asianmukaisen palkan työstään. Loisto-oikeudenkäynnin ratkaisu on askel oikeaan suuntaan. Toivottavasti niitä otetaan tulevaisuudessa vielä paljon lisää.

Mainokset

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s