Kääntäjä eli tiedonhakija

Täällä on ihminen välissä -blogissa julkaistu Anna-Maija Ihanderin kirjoitus Kääntäjän pitkä päivä sai minut nauramaan ääneen. Se on mainio kuvaus siitä, millainen leijonanosa kääntäjän ajasta kuluu tiedonhakuun ja miten erilaisiin aiheisiin tässä työssä joutuu pääsee perehtymään.

Ihan vertailun vuoksi: tällä viikolla olen etsinyt tietoa muun muassa sisävesissä elävien kalojen virustaudeista, luottokorttimaksamisesta, vaarallisia irtolasteja kuljettavien alusten lastaamisesta, sinkkipinnoitteen käytöstä teräsrakenteiden ruostumisen estämiseksi, tehtäväpohjaisista online-videopeleistä, laadunvarmistuksesta ja eräästä lappeenrantalaisesta yrityksestä.

Kääntäjän elämä on muuten siinä mielessä hauskaa, että joskus pääsee hölmistyttämään keskustelukumppaneitaan jakamalla nippelitietoa aiheista, joista ei kaiken todennäköisyyden mukaan pitäisi tietää mitään. Miten koloradonkuoriainen torjutaan perunapellosta? Kysy kääntäjältä, kääntäjä tietää. Tai jos ei tiedä, on haka ottamaan selvää, koska googlettaa työkseen.

 

Mainokset

2 Replies to “Kääntäjä eli tiedonhakija”

  1. Vähäisistä kääntäjäkokemuksistani (eli keskusteluista eri kääntäjähenkilöiden kanssa) huolimatta olen ehtinyt saada justiinsa tuollaisen käsityksen. Siis että kääntäjillä on mitä kummallisinta tietoa. Mitenhän te pärjäätte Trivial Pursuitissa (kirjoitusasu valittu perinteisen suomalaisen lausuman mukaan :D ) noin kekskimäärin?

    1. Itse jään Trivial Pursuitissa (perinteinen lausuma kunniaan tässäkin viestissä) yleensä nalkkiin urheilukysymyksistä. Se tosin kertonee enemmän minusta kuin kääntäjistä yleensä. Pelataan sitä joskus, kun osutaan samaan kaupunkiin!

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s