Nokian pörssitiedote: huonoja uutisia komeassa kääreessä

Taas se nähtiin, että pörssiyhtiöt osaavat kikkailla kielellä. Päivän pääuutinen on ollut Nokian irtisanomiset. En ole tippaakaan yllättynyt, että Nokia piilotti pörssitiedotteessaan huonot uutiset prameilevan kapulakielen kätköihin.

Tiedote on kuin se kuuluisa kakku: päältä kaunis. Kärjessä komeilee otsikko, joka ei sano mitään: Nokia terävöittää strategiaansa ja päivittää tavoitteitaan ja näkymiään. Alku on bisnesjargonilla kirjoitettua mainostekstiä. Esimerkiksi irtisanomisten määrä ilmoitetaan vasta tiedotteen keskivaiheilla.

Pörssitiedotteilla on oma kielensä, jonka tunnusmerkkejä ovat äärimmäisen abstrakti sanasto ja substantiiveista raskaat virkkeet. Esimerkiksi tässä pörssitiedotteessa kirjoitetaan näin:

Tänään kerrotuista suunnitelluista muutoksista johtuen Nokia arvioi vähentävänsä henkilöstään maailmanlaajuisesti enimmillään 10 000 työntekijällä [sic] vuoden 2013 loppuun mennessä. Suomessa suunniteltu vähennystarve on noin 3 700 työpaikkaa, joista noin 850 työpaikkaa on Salon matkapuhelintehtaassa sekä Salon matkapuhelintehdasta tukevissa toiminnoissa.

[…]

Nämä uudelleenjärjestelykulut ovat lisäys vuoden 2012 ensimmäisen neljänneksen loppuun mennessä kirjattuihin noin 900 miljoonan euron uudelleenjärjestelykuluihin, jotka liittyivät aikaisempiin kustannusvähennystavoitteisiin.

Uudelleenjärjestely tarkoittaa väen vähentämistä. Tulostavoitteitaan Nokia tuskin vähentää tippaakaan. Kustannusvähennystavoitteet puolestaan on komea sana, jolla on ankea sisältö: Nokialla halutaan tehdä samat työt halvemmalla.

Kaikki lukemani ja kääntämäni pörssitiedotteet ovat samanlaista sanojen viidakkoa. Ne kuulostavat komeilta ja tärkeiltä, mutta pohjalta löytyy lopulta aina sama päämäärä: yhtiö kuin yhtiö haluaa tehdä voittoa ja kasvaa. Ihmiset ovat voitontavoittelun pelissä pelkkiä nappuloita. Resursseja. Kustannuksia, joita vähentämällä ylletään kustannusvähennystavoitteisiin.

Aamulehtikin sen toteaa: Nokia löi kaikki ennätykset bullshit-tiedotteen kirjoittamisessa.

Hei kaikki pörssitiedotteiden kirjoittajat ja kapuloilla kikkailijat: Sanottaisiinko ihan suoraan?

2 Replies to “Nokian pörssitiedote: huonoja uutisia komeassa kääreessä”

  1. No oli hyvä kommentti! Ja linkit myös! Salla Salmelan kolumnissa oli erittäin osuvia toteamuksia, esimerkiksi tämä:

    ”Jos sitä ei voi sanoa suoraan tai suomentaa, se ei yleensä tarkoita mitään. Niillä, jotka eivät alennu puhumaan asiastaan kansantajuisesti, on joko jotain salattavaa tai ei asiaa lainkaan.”

    Ei sitä melkein selvemmällä suomella voi sanoa :)

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggaajaa tykkää tästä: