Miinusmalli, se langanlaiha

Sanaoivallus lähti liikkeelle Facebook-keskustelusta.

Eräs P linkitti Iltalehden jutun, jossa kerrotaan, että tunnettu muotitalo palkkasi ensimmäistä kertaa plus-kokoisen mallin. Kuvan nainen on minun silmääni aivan tavallisen kokoinen ja muotoinen, kaunis ja terve. (Tai ainakin käsitelty sellaiseksi Photoshopilla.) Ei näy kylkiluita. P:kin tuumaili ironiseen sävyyn, että jopas onkin plus-kokoinen.

En malttanut olla kommentoimatta P:n seinälle, että plus-kokoinen on ärsyttävä sana. Se ei millään tavalla pura langanlaihojen ja terveen kokoisten mallien vastakkainasettelua. Jos jutussa ei erikseen puhuttaisi mallin koosta, monikohan lukija edes ajattelisi mallin mittojen olevan jotenkin poikkeukselliset?

On ilman muuta hyvä, että muitakin malleja palkataan kuin niitä, jotka katoavat näkyvistä kääntyessään sivuttain. En minä sillä. Mutta muuttuvatko asenteet ikinä, jos terveen painoindeksin malleja kutsutaan plus-kokoisiksi?

Keskusteluun liittyi muuan Otto: ”Sen pitäisi olla niin, että ne nykyiset mallit ovat miinusmalleja ja tämä nyt palkattu on malli.”

En tunne Ottoa muuten, mutta ainakin miehellä on sana hallussa!

Miinusmalli on hykerryttävän oivaltava sana. Täten ehdotan, että juurrutetaan se suomen kieleen ja suomalaisten mieleen. Otetaan se osaksi arkipäivän puhetta. Käytetään sitä niistä malleista, jotka ovat laihempia kuin olisi terveellistä.

Sana malli puolestaan voidaan varata niille malleille, joita nyt kutsutaan plus-kokoisiksi. Niille, jotka näyttävät terveiltä ja hyvinvoivilta.

Tehdään mallista sääntö ja miinusmallista poikkeus.

Mainokset

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s